
Серед основних способів огранювання алмазу прийнято вважати діамантовий та огранювання трояндою. А алмаз, оброблений в діамантовому огранюванні, як правило, має ціну в кілька разів більше, тому що цей варіант огранювання вважається найкрасивішим. Він найбільшою мірою дозволяє розкрити красу діаманта і надає каменю чудового блиску та відображення променів.
Обробляючи алмаз в такий спосіб, ювелір робить грані форму трикутників чи ромбів, які розмішаються в шаховому порядку на різних ярусах. Верхню частину каменю прийнято називати “верхом” чи “коронкою”, плоску — “майданчиком” чи “таблицею”, а нижня зветься “павільйоном”, рідше – “низом”. А ось таким поняттям, як “рундист”, прийнято вважати лінію, що розділяє верх і низ каменю. Грані низу з’єднуються в точку, яку професіонали називають “калетою”, рідше – “шип”.
Найперші правила діамантового огранювання були винайдені паризькими майстрами приблизно у 1600 році. Згодом техніка ограновування удосконалювалася, але основні принципи збереглися до наших днів. У найпростішій формі огранювання – ординарній, присутне по вісім граней у нижній та верхній площинах діаманта. Навіть сьогодні таке огранювання застосовують для найбільш дрібних каменів.
І лише у 1919 році талановитий математик Марсель Толковський опублікував дослідження «Diamond Design», у якому вказав найбільш оптимальні пропорції для огранювання алмазу. Саме при такій обробці промінь світла, що проникає через корону в камінь, відбивається від граней низу за принципами закону повного внутрішнього відбиття, а потім повертається назад. Ця властивість і створює «гру світла». Ювеліри називають таке огранювання діамантом Толковського. Повне діамантове ограновування налічує 57 граней – 33 грані на лицьовій стороні та 24 на тильній. А сам діамант має форму кола.
Також необхідно відзначити, що від величини каменю безпосередньо залежить кількість граней, які він набуває після обробки: чим більший алмаз – тим більше граней. Якщо маса менше 0,03 карат, діамант матиме 17 фацетів, діаманти від 0,03 до 0,05 карат – 33 фацети. Такий спосіб огранювання прийнято називати швейцарським. Як правило, якщо маса діаманту більше 0,03 карата, він ограновується в стандартну кількість граней – 57.